villaträdgård i BOHUS SKÄRGÅRD

I ett fiskesamhälle i Bohus skärgård har familjen hittat denna pärla som kommer agera sommarhus för lång tid framöver. Trädgården, som är från 1940-talet, består av en stor gräsmatta med en mindre pergola som är helt täckt av vinrankor och en liten gäststuga i ena hörnet. Runtom gräsmattan finns flera olika perenner och rosor som tål salta vindar. Familjen vill kunna njuta av huset och trädgården utan att bekymra sig för gräsklippning eller överhängande skötsel, vid de tillfällen de är på plats. Platsen ska inbjuda till både lugna familjekvällar och möjligheter till stora bjudningar. Familjen behöver en funktionsplan med några växt- och materialförslag.

Mitt förslag är att ta bort gräset och ersätta ytan med natursten för att underlätta skötsel. Med tanke på platsens historia tycker jag man kan använda sig av smågatsten från Bohus-Malmön som bara kommer bli vackrare med åren. Eftersom den stenlagda ytan kommer bli stor är ett förslag att kombinera gatstenen med singel. Två stora rundlar kommer att fyllas med rosor och lavendel, istället för att rosornas placering i trädgårdens utkanter. Tanken är att man ska känna doften när man går förbi eller sitter på den nya lilla frukostplatsen i morgonsolen vid husväggen.

Pergolan dubblar sin storlek och huserar fortfarande vinrankan, men ger även plats åt en stor klätterros som idag vilar mot plommonträdet. Här kommer finnas plats för grillkvällar med många vänner. Pergolan får en häck bakom sig, av samma sort som redan idag finns mot grannen, som skapar ett rum i trädgården nordöstra del. Häcken bildar även en mindre berså i skugga, för fika varma sommardagar. Fram till bersån leder en smal gång, under det befintliga plommonträdet på ena sidan och magnolian på andra. Under magnolian föreslås marktäckaren amerikanskt hönsbär, som trivs i samma jordmån som magnolian. Under plommonträdet får smultronplantorna härja vilt.

illu-liten-spade

portfolio1

Hoppa till verktygsfältet